Sköndals Stenhuggeri

Om företaget Stenskulpturer Om marmor Steg för steg Nya stenar Sven Inge Halvfabrikat Inskriptioner, dikter o.dyl. Skulpturer från olika kulturer

Den svenska marmorn är över 1 miljard år gammal.Den bildades när det som är Sverige idag låg på samma breddgrad som Söderhavet.Under årmiljoner sjönk musslor och andra skaldjur till bottnen och bildade lager av kalksten.Detta lager blev så småningom påverkat av högt tryck förorsakade av jordbävningar och i samband med det kristalliserades kalken till marmor.

 

De mest kända fyndorterna i Sverige är Kolmården(grönaktig) och Glanshammar(vit).

 

De största förekomsterna i Europa finns i Italien.Marmorbrotten i Carrara öppnades för över 2000 år sedan under Kejsar Augustus tid.Han skröt om att han hade kommit till en stad av tegel och lämnat efter sig en stad av marmor.

 

Grekland är också känt för sin marmor.Den marmor vi ser på Akropolis kommer från antikens Penthelon,idag Pendeli som ligger 14 km nordost om Aten.På den tiden transporterades marmorn med åsnor.Man beräknar att det åtgick 20.000 ton marmor för att bygga enbart Parthenontemplet.

 

Åldern är betydligt beskedligare,medelhavsmarmorn är omkring 200 miljoner år gammal.

 

Portugal har också fin marmor från Estremoza.Norges mest kända marmor är den vackert ådrade Fauske-marmorn

 
Copyright 2007, Sköndals Stenhuggeri